Dołączył: 12 Mar 2010 czyli 802 dni temu Posty: 333 Tematy: 51 Piwa: 14/60
Wysłany: 2010-03-18, 21:26 Kamienne Miasto - Ciężkowice
Rezerwat przyrody nieożywionej "Skamieniałe Miasto" położony jest około 700 m na południe od centrum Ciężkowic, na połnocno-zachodnich stokach wzniesienia "Skała"(365 m n.p.m).
Obszar "Skamieniałego Miasta" jest pierwszym w Karpatach, gdzie zostały rozpoznane struktury kopalnych podmorskich osuwisk. W pojęciu światowego dziedzictwa geologicznego jest to szczególnie ważny motyw ochrony, promujący dany obszar na europejską listę tej rangi zabytków. Skałki występujące w rezerwacie zbudowane są z piaskowca cieżkowickiego, który pojawił się około 30 mln lat temu (era kenozoiczna, epoka dolno-eoceńska).
W 1948 roku utworzono rezerwat przyrody nieożywionej o powierzchni 15 ha. Przez "Skamieniałe Miasto" prowadzi jeden szlak koloru niebieskiego. Czas przejścia : od 60 do 90 minut.
Naszą podróż po "Skamieniałym Miasteczku" rozpoczniemy na parkingu przy drodze wojewódzkiej z Tarnowa do Gorlic, Nowego Sącza, Krynicy. Skalki opisane są według kolejności pojawiania się na szlaku turystycznym.
» 01 Czarownica
» 02 Ratusz
» 03 Grunwald (Piekło)
» 04 Warownie
» 05 Orzeł i Pieczarki
» 06 Borsuk
» 07 Piramidy i Lisi Wąwóz
» 08 Pustelnia
» 09 Baszta Paderewskiego
» 10 Cyganka i Grzybek
» 11 Skałka z Krzyżem
» 12 Wąwóz Czarownic i Wodospad
a jakże..byłem i tam..... spokojna wędrówka lasem i po kamieniach , wśród przepięknych form skalnych. Dobry przewodnik potrafi zasłuchać wycieczkowiczów legendami i opowiastkami - albowiem każde z wytworów skalnych -posiadające swoją nazwę- ma swoje legendy i opowieści.
w podanym linku można doczytać o takowych.
Dołączyła: 06 Lip 2010 czyli 686 dni temu Posty: 108 Tematy: 1 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-10, 16:41
po samym temacie tego postu myślałam, że to miasto z budowane z kamienia czy coś a tu widzę ze to jakiś rezerwat tylko w tej miejscowości:) ale widoki faktycznie zapierajace dech w piersiach:) te rzeźby skalne, jestem w szkou że przyroda sama takie cuda wyprawia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum