Wysany: 2011-08-13, 11:09 Zagraniczna alternatywa dla Tatr
Piszę to pytanie po tegorocznych doświadczeniach pogodowych. Wiadomo, że dla miłośników skwarzenia się na słońcu jest wiele alternatyw wyjazdów zagranicznych dających pełną gwarancję dobrej pogody (choćby Grecja, Turcja, Wyspy Kanaryjskie itp).
Znacie jakieś ciekawe alternatywy dla ludzi lubiących chodzić po górach i to nie koniecznie w pełnym skwarze ? Gdzie można by pojechać i mieć 100% pewności dobrej pogody (lub w miarę dobrej - wiadomo ze w górach może być różnie).
Wiek: 40 Doczya: 03 Sie 2010 czyli 5346 dni temu Posty: 674 Tematy: 8 Otrzyma 17 piw(a) Skd: Poznań
Wysany: 2011-08-14, 20:44
wdziałam kiedyś zdjęcia z trekkingu ze Słowenii i były przepiękne - sama nie byłam, więc nie wiem wrzucam jeszcze kawałek opisu z WP:
Słowenia leży na styku dwóch wielkich systemów górskich. Północną i zachodnią część łańcuchów górskich na terenie Słowenii zajmuje wschodni kraniec Alp i ich przedgórza, natomiast na południowym wschodzie rozciągają się pasma należące do Gór Dynarskich, ciągnących się ku południowemu wschodowi, wzdłuż Adriatyku, aż po Albanię i Macedonię. Obydwa systemy górskie to młode góry fałdowe powstałe w orogenezie alpejskiej, jednak ich krajobraz jest zupełnie odmienny.
Doczy: 06 Cze 2010 czyli 5404 dni temu Posty: 607 Tematy: 15 Otrzyma 27 piw(a) Skd: Katowice
Wysany: 2012-06-04, 13:58
Pireneje w bardzo wielu miejscach przypominają Tatry
http://www.zakopaneforum....-2011-vt891.htm
i faktycznie jak pisze Ewyo to w Słowenii Alpy Julijskie ale trasy są znacznie dłuższe
no i Dolomity we Włoszech ze swoimi słynnymi drogami żelaznymi
Doczy: 06 Cze 2010 czyli 5404 dni temu Posty: 607 Tematy: 15 Otrzyma 27 piw(a) Skd: Katowice
Wysany: 2013-06-10, 15:52
bocian napisa/a:
Ciekawe, na jakiej wysokości leży to miasteczko na drugiej fotce.
jeśli mnie pamięć nie myli to jest Forni di Sopra w dolinie Ampezzo
wysokość identyczna jak Zakopane
Zakopaneo
Doczy: 24 Kwi 2013 czyli 4351 dni temu Posty: 29 Tematy: 0 Skd: Warszawa
Wysany: 2013-06-12, 09:25
Widoki faktycznie są wspaniałe,to trzeba przyznać. Poza tym same góry nieco różnią się od Tatr,może nie tyle wysokościami co samym "klimatem",z pogodą jak to w górach bywa różnie. Akurat co do włoskich Alp nie mam tej pewności,że na ogól będzie dobra,kilak razy trafiłem na złą,deszczową.
stara
Doczya: 26 Lis 2014 czyli 3770 dni temu Posty: 8 Tematy: 1 Otrzyma 1 piw(a) Skd: stąd
Wysany: 2014-11-26, 12:56
Dobrym pomysłem jest też Gruzja. W zeszłym roku byłam w Gudauri, to taki kompleks w górach Kaukazu: http://www.qtravel.pl/ins...ri-gruzja-id211 .
Jest tam dużo tras narciarskich, za to nie ma wielu turystów, nie ma więc też takiego tłoku, jak w innych regionach. Mi się bardzo podobało i pogoda była akurat w czasie mojego urlopu idealna, no po prostu marzenie! No i te widoki, naprawdę przepiękne.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum