A dla mnie jest to ważne jak mówić. Jesteśmy Polakami, nasz język rodzimy to język polski, więc mówmy poprawnie! tak jak pisała Agusia - mówiąc w Zakopanym mówimy jakby o miejscowości która nie nazywa się Zakopane tylko Zakopany.
A dla mnie jest to ważne jak mówić. Jesteśmy Polakami, nasz język rodzimy to język polski, więc mówmy poprawnie!
Zgadzam się! Dlatego od zawsze mówię w Zakopanem. Powiem więcej - niepoprawne mówienie działa na mnie jak płachta na byka, w górach zdarza mi się poprawiać kogoś, gdy mówi niepoprawnie (np. Starobociański, zamiast Starorobociański Wierch)
zbigniewd
Wysany: 2010-03-07, 23:47
Ja mówię po prostu "byłem w Zakopane" nie odmieniam więc chyba błędu nie robię. Tak mi się wydaje, że jest najprościej
magda123
Wiem, że powinno się mówić "w Zakopanem" ale przyznam, że zazwyczaj zapominam o tym i mówię "w Zakopanym" Ale z tego co widzę to ludziom nie robi to różnicy - czasami zdarza się nawet, że w tv ktoś się zapomni i powie niepoprawnie .
Piotrek
Wysany: 2010-03-16, 21:04
Według mnie istotne jest to jak się mówi, ja zawsze mówiłem Zakopanem ( no może jak byłem dzieckiem mówiłem Zakopanym, ale po pierwszej wizycie w Zakopanem uświadomiono mi jak się mówi .
Michał
Wysany: 2010-05-16, 19:38
Z Zakopanem jeszcze nie jest źle, ale kto wymyślił odmianę, skądinąd urokliwej wsi - Małe Ciche??
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum