Witam Was serdecznie! Piszę właśnie pracę dyplomową o stereotypie górala w pieśniach góralskich, tych starych i tych nowych. Serdecznie proszę Was o pomoc w stworzeniu definicji stereotypowego górala. Jaki on wg Was jest?Jeśli znacie jakieś piosenki o góralach, piszcie. Z góry serdecznie Wam dziękuję!
[ Dodano: 2011-12-09, 20:39 ]
Wdzięczna będę za każdą Waszą myśl...
Piszcie jak widzicie i jak odbieracie górali...
Piszę właśnie pracę dyplomową o stereotypie górala w pieśniach góralskich, tych starych i tych nowych.
jeśli chcesz wiedzieć jak to w pieśniach jest to poszukaj na youtube TUTKI TREBUNIA a w szarej rzeczywistości to stereotyp górala to podpity mieszkaniec podhala który tylko za dutkami patrzy a góry zna tylko z poziomu zakopanego i opowieści tych którzy tam byli. ale z tymi stereotypami to tak jest że na szczęście nie powinno się uogólniac bo każdy jest inny
[ Dodano: 2011-12-13, 13:17 ]
a w pieśniach każdy góraal to taki honorny janosik
Kochani serdecznie dziękuję Wam za każdą myśl i proszę o jeszcze...
Nie sugerujcie się aż tak bardzo pojęciem stereotypu...nazwijmy to obrazem, wizerunkiem górala w waszych oczach. Jeśli ktoś chce indywidualnie podzielić się opinią podaje e-maila: murzyneczek@gmail.com
Jeśli będziecie ciekawi, po obronie bardzo chętnie podziele się z Wami fragmentami tego co stworzyłam.
[ Dodano: 2011-12-13, 13:22 ]
możecie dzielić się również opiniami zasłyszanymi, przeczytanymi...za wszystko będę wdzięczna
dla mnie góral to taka twarda sztuka bo niełatwo w ichnich warunkach żyć niestety od poczatków XXw popsuła ich turystyka. ale wiadomo góral też człowiek i żryć musi więc doją turystów jak się da (sam bym podobnie robił ) jedyny "żal" jaki mam do górali to o to że wielu ma góry pod nosem a w nie się nie zapuszcza. kiedyś podwoziłem mieszkańca bustryka który o omorskim oku to tylko słyszał ale nie widział. massakra
mgielka_rosy
Doczya: 09 Gru 2011 czyli 4748 dni temu
To prawda, górale mimo iż tak bardzo kochają góry, mimo iż twierdzą, ze dzięki nim sa bliżej nieba i Boga tak naprawdę ich nie znają. Chociaż stwierdzenie nie znają nie jest do końca właściwe bo znają często historię i opowieści o górach, znają góry teoretycznie a praktycznie niestety nie...
A jak wg Was góral traktuje swoją kobietę?
[ Dodano: 2011-12-13, 20:00 ]
a jeśli są tu jacyś górale chętnie poczytam co oni sami myślą o sobie ;o)
Warto byłoby na ten temat porozmawiać z rodowitym bacą- prawdziwe informacje znajdziesz u źródła. To co piszemy często jest legendami oraz owymi stereotypami.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum