staroscina
Doczya: 25 Mar 2012 czyli 4710 dni temu Posty: 3 Tematy: 1 Skd: śląsk
Wysany: 2012-03-25, 12:50 Starościna na tradycyjnym góralskim weselu
Witam wszystkich jako nowy użytkownik:)
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Zostałam zaproszona na tradycyjne góralskie wesele, gdzie przypadła mi rola starościny.
W takiej roli będę po raz pierwszy a tu jeszcze po góralsku. Chciałabym wywiązać się z tej roli najlepiej jak można i jak potrafię.
Poczytałam troszkę i wiem, że starościna na takim weselu ma pewne zadania do spełnienia.
Będę wdzięczna, za wszelkie podpowiedzi, wskazówki i linki do przykładowej przemowy.
Wiek: 45 Doczy: 21 Sie 2010 czyli 5292 dni temu Posty: 514 Tematy: 14 Otrzyma 11 piw(a) Skd: zakopane /dublin
Wysany: 2012-03-25, 17:55 Re: Starościna na tradycyjnym góralskim weselu
staroscina napisa/a:
Witam wszystkich jako nowy użytkownik:)
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Zostałam zaproszona na tradycyjne góralskie wesele, gdzie przypadła mi rola starościny.
W takiej roli będę po raz pierwszy a tu jeszcze po góralsku. Chciałabym wywiązać się z tej roli najlepiej jak można i jak potrafię.
Poczytałam troszkę i wiem, że starościna na takim weselu ma pewne zadania do spełnienia.
Będę wdzięczna, za wszelkie podpowiedzi, wskazówki i linki do przykładowej przemowy.
Z góry bardzo dziękuję znawcom tematu,
to ciekawe bo starościna to powinna być na najmniej kilku weselach góralskich zanim sama poprowadzi swoje
staroscina
Wysany: 2012-03-25, 18:29
Chyba masz słuszność.
Niemniej jednak, podobno takiego zaszczytu nie można odmówić.
Więc moja prośba jest nadal aktualna.
staroscina
Wysany: 2012-03-28, 23:33
Piwko postawiłam, dzięki.
Filmik wspaniały, nie widzę tam jednak zachowania/roli starościny. A na tym głównie mi zależy!!!
Mnie jednak chodzi o przemowy, przyśpiewki itp. starościny w całym obrządku weselnym.
Wiek: 45 Doczy: 21 Sie 2010 czyli 5292 dni temu Posty: 514 Tematy: 14 Otrzyma 11 piw(a) Skd: zakopane /dublin
Wysany: 2012-03-29, 21:23
staroscina napisa/a:
Piwko postawiłam, dzięki.
Filmik wspaniały, nie widzę tam jednak zachowania/roli starościny. A na tym głównie mi zależy!!!
Mnie jednak chodzi o przemowy, przyśpiewki itp. starościny w całym obrządku weselnym.
no akurat było starościna z wódkom . albo innymi fantami przychodzi , a co przyśpiewek to również by pasowało się kilka nauczyć
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum