Kamila
Doczya: 24 Lut 2010 czyli 5470 dni temu Posty: 253 Tematy: 9 Otrzyma 3 piw(a)
Wysany: 2010-03-30, 18:19
Zaraz Martiana Ci powinna rzeczowo odpowiedzieć :) Ja byłam na mszy w Zakopanem, ale to było dawno i szczerze mówiąc nie zostało mi nic w pamięci innego co się działo na mszy
Doczy: 12 Mar 2010 czyli 5454 dni temu Posty: 192 Tematy: 6 Otrzyma 6 piw(a)
Wysany: 2010-03-31, 13:32
w Niedzielę Palmową byłem w Rabce Zdroju na mszy, święceniu palm oraz konkursie.
Msza św - w swych ramach nie odbiega od mszy w innych kościołach - niekoniecznie góralskich.
tu jest inna oprawa - wprawdzie organy i organista + śpiewy wiernych ale również kapela góralska i śpiewy góralskie.
i tak właśnie było w Rabce. Możliwe ze szczególnie w ten dzień Niedzieli Palmowej ale pamiętam , ze w każda niedzielę / pracowałem kiedyś przez całe wakacje w Zakopanem/ na mszach pojawiały się osoby ubrane w te charakterystyczne stroje z dziećmi.
Myślę ze w innych rejonach Zakopanego okolic- więcej jest i muzyki i strojów.
nie byłem nigdzie poza Zakopanem / oprócz Ludzimierza, Nowego Targu i Rabki/ więc nie wiem jak to wygląda w małych lokalnych kościółkach - ale znając ten lud domyślam sie iz hołdują tradycyjnym zwyczajom.
Wysany: 2010-03-31, 13:47
kochamzakopane napisa/a:
czyli różnica jest spora, bo u nas w kościołach to widuję nawet ludzi w dresie, a zawsze się zastanawiałem czy górale do kościoła chodzą w strojach góralskich
mogę odpowiedzieć na to pytanie widząc wiernych w Rabce.
Ludzi cały kościół - w końcu wielkie święto - ale nie wszyscy byli ubrani w stroje góralskie.
Starsi, trochę młodsi oraz dzieci - większość wiernych ubrana po niedzielnemu - czyli wyjściowo.
Wysany: 2010-03-31, 19:11
Edward Teach napisa/a:
A dla ateistów też są jakieś tradycyjne, góralskie celebracje?
cała reszta - oglądanie strojów ludowych wyrobów, słuchanie góralskiej muzyki i śpiewów, tańce, hulanki, swawole, zabawy góralskie, i wszystko co związane z tradycja góralska.... :)
Wiek: 37 Doczya: 22 Lut 2010 czyli 5472 dni temu Posty: 299 Tematy: 8 Otrzyma 7 piw(a) Skd: Murzasichle
Wysany: 2010-04-06, 18:08
Cytat:
czy górale do kościoła chodzą w strojach góralskich
Przede wszystkim do kościoła :P prócz tego nosi się strój w karczmach/restauracjach, na jakichś imprezach dla gości i oczywiście na weselu góralskim, czy występach. W przypadku góralskiej tradycji w sporej części miesza się pobożność z typowo prozaicznymi rzeczami :)
Wiek: 37 Doczya: 22 Lut 2010 czyli 5472 dni temu Posty: 299 Tematy: 8 Otrzyma 7 piw(a) Skd: Murzasichle
Wysany: 2010-04-26, 21:35
Drewniane kościoły góralskie, które mi teraz przychodzą na myśl:
- w Kościelisku (stary kościół),
- w Jaszczurówce (wyżej jest zdjęcie),
- w Murzasichlu,
- w Małym Cichym,
- na Wiktorówkach (w pobliżu Rusinowej Polany),
- na Bachledówce,
- w Zębie (kościół i kaplica),
- na Gubałówce (kaplica),
- w Zakopanem na Bulwarach i jeszcze w kilku miejscach
Nie drewniane, ale również ciekawe:
- w Poroninie,
- w Chochołowie
- w Zakopanem na Krupówkach (dolnych)
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum