Wysany: 2013-09-12, 18:16 Pełnia sezonu we wrześniu
Byłem teraz na dłuższym pobycie w Zakopanem 7-12 IX.
Ludzi pełno, i na szlakach i na Krupówkach. Tego się nie spodziewałem. Unikam wyjazdów wakacyjnych ale to co działo się teraz przez kilka dni przypominało wakacje czy też długie weekendy.
Posty: 381 Tematy: 8 Otrzyma 28 piw(a) Skd: z pięknego Śląska
Wysany: 2013-09-12, 19:09
Wszystko zależy od tego gdzie się idzie - jeśli ktoś odpuści sobie Morskie Oko czy Kasprowy, to z powodzeniem znajdzie pustawe szlaki nawet w środku sezonu :)
Jeżdżę zawsze przed lub po sezonie, czyli marzec, kwiecień maj po weekendzie, oraz wrzesień, październik i listopad.
Nigdy nie widziałem takich tłumów jak teraz.
We wrześniu nieraz bywa spory ruch turystyczny (zwłaszcza w weekendy). W ostatnich 4 latach wrzesień zajmował 3 miejsce pod względem ilości turystów w TPN (zazwyczaj 1 miejsce ma sierpień, a 2 lipiec).
Nie wiem czy tak samo będzie w tym roku, bo teraz w Tatrach trafił się chyba najzimniejszy wrzesień od 17 lat (a zwłaszcza druga połowa września była wyjątkowo zimna), a ruch turystyczny jest uzależniony od warunków na szlakach. W 2008 roku był wrzesień z zimową drugą połową miesiąca i wtedy wrzesień zajął dopiero 5 miejsce pod względem ilości turystów.
[ Dodano: 2013-09-29, 00:34 ]
Lucy napisa/a:
Wszystko zależy od tego gdzie się idzie - jeśli ktoś odpuści sobie Morskie Oko czy Kasprowy, to z powodzeniem znajdzie pustawe szlaki nawet w środku sezonu :)
Zgadza się. Poza tym wiele zależy od pory dnia - wieczorem lub bardzo wcześnie rano nawet w tych najbardziej popularnych zakątkach bywa pusto.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum