Zarejestruj sie! | Hasło ?
Zakopane    

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dania z oscypkiem, oscypek, oscypki, przepisy z oscypkiem

Przepisy z Oscypkiem
Autor Wiadomość
skierka187
[Usunięty]

Tematy: 224
Wysłany: 2010-02-16, 17:05   Przepisy z Oscypkiem

Oscypek jest najbardziej znanym symbolem Tatr i Zakopanego. Odwiedzając Zakopane znaleźć można mnóstwo miejsc, w których oscypka można spróbować i kupić. W każdej karczmie znaleźć można propozycje dań, w których oscypek jest obecny i dzięki czemu potrawa nabiera specyficznego smaku i charakteru. Przykładem typowego dania jest oczywiście grillowany oscypek z żurawiną, którym zajadają się miłośnicy góralskich klimatów.

Wiele osób wracając z wakacji w Zakopanem zabiera ze sobą do domu całą masę oscypków, by tworzyć w domu ciekawe dania, czy po to, by przekąsić oscypka przy piwie czy w sałatce.
Przykładem takiego ciekawego dania może być chociażby topinka góralska na ostro bądź na słodko, którą wymyślił mój znajomy.

Składniki do góralskiej topinki (porcja dla 1 osoby):

- 1 kajzerka lub 2 kromki białego pieczywa

- ząbek czosnku

- łyżeczka masła

- kilka plasterków oscypka wędzonego

Rozkrojoną bułkę czy kromki chleba nacieramy czosnkiem rozgniecionym i delikatnie smarujemy masłem. Podsmażamy, by pieczywo zarumieniło się i by aromat czosnku odrobinę przybrał na sile. Na dobrze podsmażonej stronie pieczywa układamy cieniutko pokrojonego oscypka i czekamy aż się roztopi. Przekładamy topinkę na talerz i w zależności od upodobań - smarujemy górę żurawiną bądź odrobiną keczupu. Takie proste danie potrafi doskonale przypomnieć smak i charakter gór :)


Zapraszam do dodawania własnych przepisów z wykorzystaniem oscypka :)

 
 
Fantasmagoria 


Dołączyła: 24 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 65
Tematy: 6
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-02-28, 21:30   

Ja jadłam tak przyrządzonego oscypka:
SKŁADNIKI: 8 plastrów oscypka (grubych na około 0,5 do 1 cm), 8 plastrów pomidora, 2-3 cebule, 3 łyżki masła, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę, następnie wyjąć i trzymać w cieple. Na patelni ułożyć plastry sera, posypać ziołami i smażyć na złoty kolor. Po chwili odwrócić, także posypać ziołami, ułożyć na każdym kawałku plaster pomidora, a na wierzchu po porcji cebuli. Smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać w towarzystwie pieczywa i masła czosnkowego
Pyszne
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
martiana 



Wiek: 30
Dołączyła: 22 Lut 2010
czyli 2801 dni temu

Posty: 299
Tematy: 8
Otrzymał 7 piw(a)
Skąd: Murzasichle
Wysłany: 2010-03-01, 00:04   

Eh no :P
Tradycyjnie u nas oscypek kroi sie w plasterki i stawia na stole i po prostu je przy "posiadach" :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kamila 


Dołączyła: 24 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 253
Tematy: 9
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-03-01, 01:05   

A ja polecam zapiekankę z oscypkiem i żurawiną. Składniki potrzebne do przygotowania tej zapiekanki to: bagietka, oscypek, ze 2 ząbki czosnku, 5 łyżek dżemu z żurawiny i 2 łyżki oliwy. A teraz sposób przyrządzenia : Piekarnik nagrzać do 180 st. Bagietkę pokroić na 2cm kawałki. Czosnek zetrzeć i utrzeć z oliwą. Masą czosnkową natrzeć bagietkowe kromki. Oscypek pokroić w plasterki i ułożyć na bagietce. Zapiekać 5 minut. Przed podaniem każda kromkę udekorować żurawiną. Smacznego :-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Fantasmagoria 


Dołączyła: 24 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 65
Tematy: 6
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-03-01, 22:33   

A ja się nawet spotkałam z pizzą z oscypkiem, ale nie jadłam więc nie wiem czy jest dobra.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Fantasmagoria 


Dołączyła: 24 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 65
Tematy: 6
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-03-02, 21:12   

Brzmi zachęcająco będę musiała wypróbować tylko skąd wezmę oscypka :(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kamila 


Dołączyła: 24 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 253
Tematy: 9
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-03-02, 22:23   

Ja jadłam pizzę z oscypkiem i mi nie smakowała, chyba to do siebie nie pasuje :-| , natomiast ja Wam jeszcze zapodam inny przepis a mianowicie ziemniaki z oscypkiem, po prostu palce lizać :-P
przepis, który Wam podaje to na 2 porcje : 4 większe ziemniaki, 1 większa cebula, 3-4 łyżki oleju, 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki soli no i oczywiście 10 plastrów oscypków

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć aż się zezłocą ze wszystkich stron, następnie smażyć kilka, kilkanaście minut pod przykryciem. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie posypać je przyprawą do ziemniaków, macierzanką, solą i papryką, wymieszać, dodać cebulę, przykryć ponownie i smażyć jeszcze kilka minut aż będą miękkie. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka, oprószyć je papryką i trzymać przykrytą patelnię na ogniu aż ser się rozpuści.
Smacznego :-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
kuciek3 


Dołączył: 04 Mar 2010
czyli 2791 dni temu

Posty: 4
Tematy: 0
Wysłany: 2010-03-04, 17:54   

Mi nie smakuje żadne danie z oscypkiem, jak i sam oscypek :)
Za słone :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Fantasmagoria 


Dołączyła: 24 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 65
Tematy: 6
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-03-05, 23:17   

Chyba zdam się na Was i nie będę próbować robić pizzy z oscypkiem zostanę przy tradycyjnej :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
magda123 


Wiek: 26
Dołączyła: 25 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 68
Tematy: 3
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2010-03-06, 13:52   

Pizza z oscypkiem mniaaammm...
Najlepsza Pizza to cztery sery- można ją dostać w prawie każdej krakowskiej pizzeri.
M.in. jest tam też coś a la oscypek ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kamila 


Dołączyła: 24 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 253
Tematy: 9
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-03-07, 18:36   

Fantasmagoria napisał/a:
Chyba zdam się na Was i nie będę próbować robić pizzy z oscypkiem zostanę przy tradycyjnej :)


spróbuj bo Tobie może zasmakować, wiesz każdy z nas ma inny gust smakowy.
A co do pizzy serowej - ja lubię, ale u mnie nie ma w niej oscypka, no ale wiadomo wszędzie inaczej ;-) Dodam tylko, że serowej pizzy też zjem max. kawałek bo jak dla mnie to ona jest za mdła, by zjesć więcej.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
skierka187
[Usunięty]

Tematy: 224
Wysłany: 2010-03-08, 14:04   

oscypek w niewielkiej ilości na pizzy może być całkiem niezły, ale pod warunkiem że jest to niewielka ilość a nie cały oscypek na pizzy
 
 
magda123 


Wiek: 26
Dołączyła: 25 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 68
Tematy: 3
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2010-03-08, 14:50   

Ja i tak zjem tylko jeden kawałek, bo więcej mi się nie zmieści:D
hihi
Może dlatego mi smakuje :D
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
katarina 


Wiek: 39
Dołączyła: 09 Mar 2010
czyli 2786 dni temu

Posty: 39
Tematy: 0
Skąd: Wlkp.
Wysłany: 2010-03-20, 13:14   

Dzięi Kacper za przepisik, uwielbiam niewędzone oscypki,więc przepis jest w sam raz dla mnie ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Kamila 


Dołączyła: 24 Lut 2010
czyli 2799 dni temu

Posty: 253
Tematy: 9
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-03-23, 18:17   

Kacper jadłam raz taką sałatkę i potwierdzam palce lizać :-) naprawdę wszystkim polecam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Statystyki wizyt
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - forum anime
Najlepsze Zakopane Forum
Pogoda Zakopane z serwisu