Posty: 381 Tematy: 8 Otrzyma 28 piw(a) Skd: z pięknego Śląska
Wysany: 2012-02-16, 11:15 Grześ
W tym dziale, poświęconym szlakom łatwym i dla początkujących nie wiedzieć czemu dominują dolinki... A przecież, nawet w Tatrach są szczyty w miarę łatwo dostępne - praktycznie dla każdego. Jednym z nich na pewno jest Grześ (Lúčna) - 1653 m npm.
Góra to niewymagająca specjalnej kondycji, łatwo dostępna po ok. 1,5 godzinnym spacerku ze schroniska na Polanie Chochołowskiej. A efekt? Niewielkim nakładem sił nawet początkujący ma możliwość obcowania z majestatem szczytów Tatr Zachodnich, które jak okiem sięgnąć (przy dobrej widoczności) rozciągają się przed stojącymi na szczycie.
Na szczycie znajduje się drewniany krzyż, ustawiony w roku 1992 na pamiątkę konspiracyjnych spotkań działaczy opozycyjnych z Polski i Słowacji.
Ambitniejsi mogą oczywiście potraktować Grzesia jako wstęp do dalszej wędrówki - przez Rakoń, Wołowiec, a może jeszcze dalej - w stronę Rohaczy (dla zaawansowanych!) czy Jarząbczego Wierchu...
Ale na pierwszy raz już sam Grześ może być źródłem satysfakcji i zadowolenia Polecam!
Szłam wtedy od Starorobociańskiej Doliny na Starorobociański Wierch aż po Wołowiec i potem przez Rakoń i Grzesia do Dol.Chochołowskiej.Bardzo ciekawa i piękna trasa ,którą polecam każdemu
Ulka napisa/a:
Da się przejść tylko trzeba wyjść w miarę wcześnie rano i trafić w dobrą pogodę. Trasa daje troszkę w kość lecz warta jest tego zmeczenia
Ulka - napiszesz o niej coś więcej? Jaka mniej więcej jest długa, ile godzin średnio zajmuje, jak dużo podejść jest na trasie i jak są strome?
Jak w maju dopisze ładna pogoda to jedziemy z Mężem na 3-4 dni w Tatry i już powoli zaczynam wpisywać na listę trasy do wyboru, a ta brzmi bardzo ciekawie, tylko zastanawiam się czy byśmy podołali
Hm - a nie wiesz może czy można tą trasę jakoś trochę skrócić, tak żeby mimo wszystko zahaczyć o najładniejsze momenty? Bo jak na pierwszy raz po zimowo-wiosennym zastoju to może być dla nas za dużo
Z resztą na taki długi wypad najlepiej byłoby nocować w schronisku, a my tym razem planujemy nocleg w Zakopanym
Posty: 381 Tematy: 8 Otrzyma 28 piw(a) Skd: z pięknego Śląska
Wysany: 2012-02-19, 18:32
Stella napisa/a:
Hm - a nie wiesz może czy można tą trasę jakoś trochę skrócić, tak żeby mimo wszystko zahaczyć o najładniejsze momenty
Polecam Ci w takim razie powtórzenie mojej pierwszej tatrzańskiej wycieczki, od której zaczęłam przygodę z Tatrami, czyli pętelka :):
Dolina Chochołowska-Siwa Przełęcz-Starorobociański Wierch-Kończysty Wierch-Trzydniowiański Wierch-Dolina Jarząbcza-Dolina Chochołowska.
To tak gdzieś ok. 2/3 trasy którą przeszła Ulka.
Wysany: 2012-02-27, 18:02
Na Grzesiu, dośc dawno temu byłem. W tym roku w sierpniu bedac w Dolinie Chochołowskiej, tez miałem zamiar wybrać się na grzesia lecz widzac te tłumnie wycieczki szkolne którwe szły w tamta strone, to postanowiłem pójśc w doline Chochołowska wyżną.
Byłam tam w ubiegłą niedzielę.Później dalej na Rakoń i Wołowiec, zejście zielonym szlakiem.Wycieczka zajęła w sumie cały dzień, widoki cudne.Na szlaku mało ludzi.Polecam.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum