ale jeszcze wspomnę o dodatku do dań - kapucha zasmażana po góralsku (również w Karczmie po Zbóju) i jeszcze dodałabym do tego oscypka z grilla z żurawiną
kamil94
Doczy: 03 Mar 2010 czyli 5504 dni temu Posty: 8 Tematy: 0
ooo chlebek ze smalcem też polecam, ale w rozsądnych ilościach, w Karczmie po Zbóju dają tyle że można sie zapchać albo może aż zemdlić
magda123
Wiek: 34 Doczya: 25 Lut 2010 czyli 5510 dni temu Posty: 68 Tematy: 3 Otrzyma 2 piw(a)
Wysany: 2010-03-12, 22:00
Kwasnica najlepsza!!
domino25
Wiek: 39 Doczya: 16 Lut 2010 czyli 5518 dni temu Posty: 85 Tematy: 1 Otrzyma 2 piw(a) Skd: ......
Wysany: 2010-03-12, 22:05
Cycki:)mniam:)To pierś z kurczaka gotowana i posypana różnymi przyprawami:)
Fantasmagoria
Doczya: 24 Lut 2010 czyli 5510 dni temu Posty: 65 Tematy: 6 Otrzyma 3 piw(a)
Wysany: 2010-03-27, 17:30
Zdecydowanie kwaśnica!!!
Edward Teach
Wiek: 35 Doczy: 27 Mar 2010 czyli 5480 dni temu Posty: 80 Tematy: 3 Otrzyma 1 piw(a)
Wysany: 2010-03-29, 22:27
Kwaśnica z dużą, monstrualną ilością tłustego, kalorycznego, niedietetycznego mięcha.
Chleb ze smalcem, to nie rozumiem upodobania-smalec to jest wszędzie, poza tym, lepsze masło.
Generalnie, dobre jest mięcho, dużo mięcha, baaaardzo dużo mięcha.
Kuchnia góralska, smakowo charakterystyczna, "konkretna", jak dla mnie jest jednym z istotniejszych atutów Zakopca.
Kamila
Doczya: 24 Lut 2010 czyli 5511 dni temu Posty: 253 Tematy: 9 Otrzyma 3 piw(a)
Wysany: 2010-03-30, 15:13
oj tak górale mają przepyszną kuchnię ale dość tłustą Ja bym nie mogła na dłuższą metę się nią żywić, ale na wakacje w górach jest idealna
a co do chleba ze smalcem - uwielbiam
chleb ze smalcem, specjalnie przygotowanym, i to świeżutki pachnący chleb jakoś inaczej smakuje w Zakopanem niż np. w Gdańsku
Piotrek
Wiek: 38 Doczy: 10 Mar 2010 czyli 5496 dni temu Posty: 87 Tematy: 3 Otrzyma 2 piw(a) Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-08, 11:23
To ja Wam podam coś co kiedyś przyrządziła nam Pani w Zakopcu jak mieszkaliśmy u niej na kwaterze były to tzw. naleśniki chłopskie. Jak ktoś chętny to polecam - palce lizać oto przepis:
składniki:
40 dkg ziemniaków
4 jaka
1 1/2 szklanki mąki
gałka muszkatołowa
wykonanie jest bardzo proste: Ziemniaki ugotować, przemielić przez maszynkę, dodać jajka, mleko, mąkę - wyrobić mikserem jednolitą masę. Dodać trochę gałki muszkatołowej. Smażyć na patelni z obu stron - jak naleśniki. Podawać z sosem grzybowym.
SMACZNEGO
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum