Wysany: 2010-02-24, 13:17 Dlaczego pogoda w górach jest tak ważna?
Chyba każdy wie że pogoda jest bardzo ważna podczas pobytu w górach. Nie mam tu na myśli tego, że przyjemniej jest chodzić po górach gdy świeci słoneczko i wieje lekki wiaterek. Chodzi przede wszystkim o to, że pogoda w górach odgrywa bardzo ważną rolę i że w dużym stopniu wiąże się z bezpieczeństwem. W górach podczas deszczu może być niebezpiecznie, gdyż często chodzi się po skałach i innych nawierzchniach, które gdy są mokre - są niebezpieczne i bardzo łatwo jest o kontuzję, a nawet o dużo większe skutki, które mogą być nawet tragiczne! Jeśli w górach jest mgła to również należałoby się zastanowić nad wyprawą w góry. A jeśli chodzi o słoneczko to również trzeba być przygotowanym na to, że jeśli mocno grzeje to dobrze byłoby mieć odpowiednie nakrycie głowy, by nie narażać się na udar słoneczny. To tak bardzo ogólnie o pogodzie.
Zapraszam do dyskusji - przy jakiej pogodzie można wychodzić w góry, a przy jakiej warto by było się nad tym zastanowić i może nawet zrezygnować?
Nie ma co bagatelizować pogody bo wiadomo góry są piękne, ale także przy niekorzystnej pogodzie mogą być niezwykle niebezpieczne. Co chwilę się słyszy o nierozważnych ludziach, którzy dla przykładu w deszcz wychodzą w góry i wówczas by doszło do tragedii mało potrzeba :/
Ładna piękna pogoda nad ranem może nas czasami zwieść. Zwłaszcza w okresie letnimi około 12-15 występują nagłe opady/burze, które mogą być niebezpieczne na szczytach, a w szczególności w okolicach łańcuchów i Giewontu (przypadki porażenia piorunem). Warto więc wychodzić w góry wcześnie i schodzić przed wyładowaniami. Ponadto trzeba obserwować niebo, czasami zbierają się chmury przez jakiś czas i jak to mówią brać w porę nogi za pas i schodzić w dolinę.
quadro.ql
Moim zdaniem pogoda jest oczywiście ważna, ale tak studiując forum, kilka innych tematów oraz trochę swojego doświadczenia, bardziej przemawia do mnie umiejętność dobrego przygotowania siebie i organizacji niż pogoda. Pogoda jest wszędzie ważna, równie na morzu, na jeziorach, na nizinach jak i w górach Także czasami grunt to polegać na swojej wiedzy i umiejętnościach.
Najwytrwalsi połamali zęby na swoich umiejętnościach (patrz lawiny), mimo wszystko odrobina rozwagi nie zaszkodzi. Obserwacja nieba to nic innego jak wiedza i doświadczenie :)
Obserwować pogodę, sprawdzać prognozy przed wyjściem. Poza tym korzystać ze zdrowego rozsądku - gdy grzmi to na siłę, mimo wszystko nie pchać się na szczyt, bo to raczej średnio rozważne rozwiązanie.
Podobnie z deszczem, a co za tym idzie - śliskością na szlakach. Na nieszczęście wiele nie trzeba. Ileż to znamy przypadków ofiar śmiertelnych właśnie przez poślizgnięcia... A jeśli ktoś się decyduje na poważniejsze szlaki w taką pogodę, no to nie pozostaje nic innego, jak rozwaga, uwaga, solidne buty na dobrej podeszwie i realna ocena tego, co dookoła nas.
ja rezygnuję z wychodzenia w góry nawet jak widzę za oknem gęstą mgłę która sprawia że Giewontu nie widać, wolę nie ryzykować że gdzieś się zgubię a poza tym co można przez mgłę zobaczyć? lepiej zostać w centrum i pójść na dobre jedzonko niż łazić po górach i narażać się :)
Dokładnie XYZ - bardzo dobre podejście, szkoda tylko, że nie wszyscy mają tyle rozwagi co Ty , a jak wiadomo do tragedii dużo nie potrzeba ja też nigdy nie ryzykuję wyjścia w góry gdy pogoda jest niepewna, góry nie zając nie uciekną ;)
no i bardzo dobrze, co jak co, ale nie ma co ryzykować w górach, z pogodą się nie wygra, i zamiast miłego odpoczynku w górach przez głupotę może wszystko skończyć się nieszczęściem a po co ?!
Większość z nas była świadkiem momentalnej zmiany pogody w górach... Rok temu, kiedy wychodziłam z chłopakiem na szlak było bardzo słonecznie i upalnie, żadnej chmurki na niebie. Było tak przez większość dnia. Weszliśmy na Wołowca i dalej chcieliśmy iść na Rohacze, ale zmieniliśmy plany, bo nagle zaczeło się zbierać na burzę. Oprócz nas była tam spora grupka ludzi, a w zasadzie niedoświadczonych turystów...Ruszyli dalej, a my zeszliśmy do Dol. Chochołowskiej. Za nim doszliśmy do schroniska zaczęło lać i bardzo grzmieć, ale byliśmy już dość nisko... Nie wiem co stało się z tamtymi co poszli dalej...
Pamiętam jak w zeszłym roku byliśmy z kumplami w zakopanym. Wybieraliśmy się na Kasprowy Wierch. Oczywiście odpowiednio przystosowani. Ludzie dziwili nam się dlaczego mamy długie spodnie kurtki przewieszone przez plecaki jak jest tak ciepło. Po chwili było ciekawie: nad kasprowym zjawiły się nawprawdę ciemne chmury i zaczło bardzo mocno padac wiec schowaliśmy się w knajpie, obserwując co dzieje się na zewnątrz. Zauważyliśmy grupkę turystów którzy wychodzili z wagonika zziębnięci, przemoczeni i nawet troche biali ponieważ na szczycie padał śnieg, śnieg z deszczem Cóż widok był niezapomniany ale ludziom brakuje wyobraźni(kobieta wybierająca się na giewont w szpilkach)
Cóż widok był niezapomniany ale ludziom brakuje wyobraźni(kobieta wybierająca się na giewont w szpilkach)
A propos kobiety w szpilkach. Podczas tegorocznego wypadu do Zakopca schodząc z Czerwonych Wierchów na Kuźnice, zaraz za przełęczą Kondracką spotkałem ciekawy "obiekt" - kobieta na szpilkach z odkrytymi nogami, w ręku siateczka (możliwe że z prowiantem) oraz parasolka...
Widok powalający - zresztą zobaczcie sami:
2009.07.25-27 - Zakopane 337.JPG Bez komentarza...
Tylko się uczyć wytrzymałości stóp od takich
Mnie zawsze w górach, najbardziej latem, gdy padam od upału, rozbrajają siostry zakonne. Podziw za umiejętności spacerowania w habitach, na prawdę podziw!
Czego nie robić, a raczej co robić - stosować zasady korzystania z łańcuchów itp., bo to jednak nie zawsze wychodzi w praktyce..
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum