W razie spotkania z misiem jakie mam szanse na przetrwanie?
Czy niedzwiedzie atakuja?
oczywiscie, zapoznalem sie z zasadami bezpieczenstwa, ale chce sie dowiedziec jak to wyglada z punktu widzenia osob ktore czesciej maja doczynienia z w/w zwierzetami.
Apartamenty
Doczy: 04 Cze 2013 czyli 4174 dni temu
Wysany: 2013-11-22, 14:11
Dokładnie jak pisze Przedmówca,ewentualnie dodam także dolinę Gąsienicową gdzie takze widywane są niedźwiedzie. Najczęściej jednak jest to region 5 Stawów Polskich. Na Nosalu szanse są zerowe.
Apartamenty
Doczy: 04 Cze 2013 czyli 4174 dni temu
Wysany: 2013-12-21, 09:54
Chyba chodzi o ryzyko spotkania niedźwiedzia tak generalnie w regionie opisanym przez autora,natomiast jeżeli chodzi o sam atak niedźwiedzia na turystów- to faktycznie mało prawdopodobne,ale zawsze możliwe w przypadku spotkania.
Nie zawsze spotkanie niedźwiedzia musi być negatywnym doświadczeniem :) Jak widzisz go z dosyć dużej odległości, to i fajne zdjęcie można zrobić. Wszystko w granicach bezpieczeństwa rzecz jasna.
Jastrzebiec
Doczy: 22 Wrz 2013 czyli 4064 dni temu
Wysany: 2014-02-21, 10:15
Właśnie taka bezmyślność jest najgorsza,turyści stają,robią zdjęcia i hałasują co dodatkowo denerwuje każde zwierze. Widząc niedźwiedzia z daleka,należy się delikatnie i powoli wycofać.
jak przed kilku laty w Słowackich Tatrach wyszła w nocy w naszym kierunku niedźwiedzica z 2 małymi tak na 10m to uciekaliśmy i z perspektywy lat uważam że była to prawidłowa reakcja,
pamiętajcie na zboczu należy uciekać w dół
A ja niedawno słyszałam od osoby, która się zajmuje zawodowo zwierzętami, że jak spotkamy niedźwiedzia, to trzeba............ zachować się tak, jak inne zwierzę, które nie ma wobec niedźwiedzia żadnych złych zamiarów.
Czyli? Jakieś pomysły?
Ja odpowiedź znam..... zaskoczyła mnie, ale uważam ją za racjonalną...
Gdyby te niedźwiedzie były tak spotykane, co chwile mówiliby o tym w TV i pewnie znaleźli by się chętni myślowi, którzy zechcieli by je zestrzelić w imię ratowania człowieka i przede wszystkim dobrej zabawy
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum