Wysany: 2013-02-15, 19:17 Czy da radę w 1 dzień - trasa na lato
Czy da rade przejść w 1 dzień trasę:
Schronisko Na Polanie Chochołowskiej, Przełęcz Bobrowiecka, Grześ, Rakoń, Wołowiec, Łopata, Jarząbczy Wierch, Kończysty Wierch, Trzydniowiański Wierch i powrót do schroniska.
Czy jest to trudna trasa ??I czy wykonalna we wrześniu
Druga sprawa czy warto wejść na Błyszcz bo słyszałem większość negatywnych opinii
Wysany: 2013-02-18, 02:40 Re: Czy da radę w 1 dzień - trasa na lato
Furi napisa/a:
Czy da rade przejść w 1 dzień trasę:
Schronisko Na Polanie Chochołowskiej, Przełęcz Bobrowiecka, Grześ, Rakoń, Wołowiec, Łopata, Jarząbczy Wierch, Kończysty Wierch, Trzydniowiański Wierch i powrót do schroniska.
Da się Dokładnie zależy od dyspozycji, trasa jest wymagająca kondycyjnie, ale przy dobrej formie można przejść to spokojnie w 1 dzień z rezerwami czasowymi (zwłaszcza przy wczesnym początku wędrówki)...
Co do trudności: zejście z Wołowca na Dziurawą Przełęcz (małe kamyczki), okolice Dziurawej Przełęczy (trudności techniczne, przynajmniej jedno miejsce można uznać za wymagające), podejście na Jarząbczy Wierch (kondycja), odcinek Jarząbczy Wierch - Kończysty Wierch (trudności techniczne, ale łatwiejsze niż w okolicach Dziurawej Przełeczy), zejście z Kończystego Wierchu (małe kamyczki, ale chyba łatwiej niż w przepadku poprzedniego zejścia z Wołowca)
We wrześniu 2011 przeszedłem podobną trasę z kuzynem, przy czym zaczynaliśmy na Siwej Polanie, szliśmy w odwrotnym kierunku + dodatkowo odwiedziliśmy Raczkową Czubę (jest tuż obok Jarząbczego Wierchu, który zresztą również jest na grani bocznej po słowackiej stronie, tuż obok granicy - jeśli czas pozwoli, to warto poznać Raczkową Czubę)... Nie zaczęliśmy bardzo wcześnie rano, więc powrót był późno wieczorem... Bobrowiecką Przełęcz wtedy odpuściliśmy...
Wołowiec:
Co do Bobrowieckiej Przełęczy - nie leży idealnie po drodze na Grzesia, ale boczna odnoga szlaku, która tam prowadzi jest krótka i przejście tego nie powinno zająć dużo czasu (ok. 10 min. łącznie z powrotem)
Furi napisa/a:
Druga sprawa czy warto wejść na Błyszcz bo słyszałem większość negatywnych opinii
Hmm... Błyszcz jest blisko najwyższego szczytu Tatr Zachodnich, na który zdecydowanie warto wejść... W końcu Bystra to bardzo dobry punkt widokowy.
Na Błyszcza prowadzi dość ciekawy szlak, przy czym w końcówce to stroma ścieżka z małymi kamyczkami (więc zejście może być niezbyt wygodne), w październiku 2011 na Bystrą wszedłem przez Błyszcza, a zszedłem trawersem Błyszcza (niebieski szlak)...
Ja osobiście poleciłbym nawet jeszcze zahaczyć o Starorobociański Wierch tego samego dnia, chyba że rzeczywiście zechcesz wejść na Błyszcza i Bystrą, to wtedy w inny dzionek, bo taka wędrówka, choć wykonalna w kilkanaście godzin, może wykończyć. :)
Jeżeli chcesz zdobyć te wszystkie szczyty w jeden dzień,to może zwyczajnie zabraknąć czasu,z tym musicie się liczyć. Ja na początek polecałbym skupić się na samym Starobociańskim Wierchu.
Czasowo będzie to trudne do osiągnięcia, nie wliczając przestojów w czasie trasy - związanymi z warunkami pogodowymi.
Apartamenty
Doczy: 04 Cze 2013 czyli 4143 dni temu
Wysany: 2013-07-29, 11:44
Może i da radę,ale wymaga to wstania o świcie,dojechania np rowerami do samego schroniska aby oszczędzić czas i z powrotem tez. Powiem tak: dla doświadczonych górali będzie to trasa do pokonania,ale w miarę szybkim tempem no i też jak to w górach- wiele zależy od pogody.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum