Wysany: 2012-07-16, 15:10 Pomoc dla nowicjuszki w wyborze trasy :)
Witam kochani! Forum czytam od dłuższego czasu i postanowiłam poprosić Was o radę. Mam nadzieję, że nie zaśmiecam.
Jak się domyślacie kocham Tatry i mogę pozwolić sobie na wypad tylko 3 dniowy w najbliższym czasie.
1 dzień chcę się rozgrzać (pominę Giewont, nie mam ochoty stać w kolejkach;)). Może coś doradzicie? Chciałabym iść może na Zawrat, Świnicę ale chciałam uniknąć trasy na halę Gąsienicową i na 5 Stawów (na tych dwóch byłam ostatnio i chciałabym przejść innymi). Jakieś podpowiedzi?
W drugi dzień planuję wypad na Skrajny Granat: zainspirowałam się tymi wskazówkami z pewnej strony:
"Zdecydowanie warto tu dłużej pobyć, tym bardziej, iż dalsza droga możliwa tylko Orlą Percią. Proponowana pętla wycieczkowa to Skrajny Granat - Zadni Granat - Hala Gąsienicowa (najłatwiejszy wariant, co nie znaczy, że banalny). "
I tu pytanie. Jak tam wejść, żeby nie schodzić przez Orlą Perć? Nie dam rady fizycznie, nie chcę narobić sobie i towarzyszowi problemów.... Pomożecie? Jadę już w sobotę...
Wysany: 2012-07-16, 15:44
Na Świnicę i Zawrat możesz wejść od strony Kasprowego.
To drugie to dziwne pytanie. Orlą się nie schodzi, nią się chodzi. Granaty to część Orlej, więc przejdziesz od Skrajnego do Zadniego i zejdziesz w dół.
wirtualne-tatry.pl/Szlaki/Na_Skrajny_Granat.html zainspirowana tą stroną :) Przed wirtualne wstawiamy www :)
Wiem, że Orla jest bardzo trudna czyli Granaty też będą tak ciężkie? Muszę przejść Orlą czy da się ominąć? :) Być może zakręciłam ale w tych rejonach jeszcze nie byłam :)
Z 1 postu wynika , że nie chcesz Doliny 5 Stawów... więc w sumie nie , a idąc od DPSP to musiałabyś przejść jeszcze kawałek Orlej . Więc wybierz tą trasę , Hala Gąsienicowa jest naprawdę piękna :)
Ps.Jeżeli zdecydujesz się na tą Halę Gąsienicową to opisze Ci szlak
W takim razie wyruszę z Kuźnic do Gąsienicowej i dalej będę szukać zielonego szlaku na Granaty :) Chcę ominąć albo i nie trafić na trudne drabinki, bo moje kolano może odmówić posłuszeństwa niestety... I jeszcze proszę o wskazówkę, żebym nie wpakowała się na Żleb Dragea bo groźnych rzeczy się naczytałam...
Napisałam Ci jak dotrzeć w temacie ''Granaty'' , jeżeli nie będziesz szła na inne szczyty tylko po prostu wejdziesz popodziwiasz , zrobisz fotki i zejdziesz tak samo to się nie wpakujesz . Poza tym przy dobrej widoczności nie zejdziesz tam :)
Parys
No wybaczcie....sama siebie okresla mianem Nowicjuszki,a wybiera sie na jeden z trudniejszych szlakow!!!Tak pomagac trzeba,ale nie doradzac komus tras ciezkich kiedy stawiaja pierwsze kroki w Tatrach.
Przepraszam bardzo!!!!!!!!!!!!! NOWICJUSZKA NA FORUM a nie w TATRACH!!!!!!!!!!!
domi dziękuję CI
O przepraszam..nie wiedzialem ze mam do czynienia z fachowcem ktory nie wie ze Orla sklada sie z kilknastu szczytow a nie z jednego itp.Nie mam zamiaru Cie obrazac ani sie spierac z Toba,ale naprawde jestes Nowicjuszka w Tatrach TEZ!!!!!
[ Dodano: 2012-07-16, 19:29 ] Zdjecia Granatow ze zlebem Drage ktorego tak sie obawia nasza znawczyni i slusznie.
Nie wiem ile razy bylas w Tatrach i co przeszlas,ale po Twoich pytaniach mozna latwo wywnioskowac ze wiesz Bardzo Malo!! ja mimo ze w Tatrach spedzilem cale zycie nie moge o sobie powiedziec ze jestem Znawca i ze wszystko wiem,a tak jak Ty moja droga bylas moze pare razy w Tatrach i juz Cie duma roznosi,ale pamietaj ze Gory ucza POKORY!!!!oczywiscie zycze Ci samych sukcesow w Tatrach bo nato sa aby po nich chodzic!!Powodzenia.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum