Zaproszone osoby: 1
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Paź 2010 czyli 4618 dni temu Posty: 2129 Tematy: 9 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Bukowice / Wroc?aw
Wysłany: 2011-06-26, 11:08
mapa
co? przeciwdeszczowego
czapka, r?kawiczki
oczywi?cie telefon, tzn dwa nawet, bo ja uwi?zana na s?uzbowym nawet w górach, ale w ka?dym wbite mam ICE i TOPR
czekolada
kanapki
woda
lekarstwa, które musz? bra? (na wszelki wypadek)
scyzoryk
chusteczki
dokumenty i pieni?dze
aparat i dodatkowe obiektywy
Magda
Wiek: 46 Dołączyła: 07 Lip 2010 czyli 4712 dni temu Posty: 456 Tematy: 0 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2011-06-26, 12:22
Apteczka,
mapa,
buza/polar
co? przeciwdeszczowego
dokumenty i pieni?dze
picie,kanapki,s?odycze
aparat foto
chusteczki
zapa?ki
telefon ( podobnie jak Asia nawet dwa)
latarka
zapasowe baterie
Odnosnie czekolady to zabieracie ja bo jest wysokokaloryczna czy ze wzgledu na zawarte w niej cukry? Wiem ze puyanie moze zabrzmiec troche dziwnie ale mnie sie zawsze wydawalo ze to o te cukry chodzi, ze energii dodaja.
I czy zabieracie w takim wypadku slodycze z cukrem winogronowym?
Wiek: 36 Dołączył: 19 Cze 2010 czyli 4730 dni temu Posty: 338 Tematy: 4 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Mor?g
Wysłany: 2011-06-27, 17:57
Suszona wo?owina si? nie psuje to raz, jest bardzo od?ywcza, poniewa? podczas suszenia pozbawiana jest wody - najci??szej i najmniej potrzebnej substancji w niej zawartej, a wszystko pozosta?e: bia?ko, witaminy i minera?y, przyjmuje lekk? i "skondensowan?" posta?
Popijaj?c mi?so ulubionym napojem, w ?o??dku tworzymy ca?kiem sporej obj?to?ci posi?ek, przez to g?ód przep?dzamy na wiele godzin. Kaloryczno?? takiego "obiadu" jest znaczna.
Suszone mi?so bez konserwantów mo?emy przenosi? bez specjalnych zabezpiecze? przez wiele dni, nie martwi?c si? o zepsucie. Byleby by?o suche.
Ja np. nigdy nie nosi?am ig?y i nici, a teraz sobie my?l?, ?e jednak mog? si? przyda? i kolejnym razem zapakuj? do plecaka.
Wszystko si? mo?e przyda? tylko kto to b?dzie nosi? .
Cytat:
Od prawid?owego zapakowania plecaka mo?e zale?e? nasze bezpiecze?stwo i ?ycie w górach
No nie przesadzajmy mówimy tu chyba o ?atwych letnich wycieczkach na znakowanych szlakach na których jest pe?no turystów dzia?aj? telefony komórkowe i schronienia s? blisko . Nie musimy bra? Beara Gryllsa ze sob?
Pytam o wyposa?enie na wyprawy chocia?by na ?winic?, Orl? Per? czy Rysy. Nie s?dz?, by by?y to "szlaki pe?ne turystów", bo dla mnie "turysta" to osoba, która idzie na typowo turystyczne szlaki czyli doliny
Na ?winice Orla per? czy Rysy prowadz? szlaki TURYSTYCZNE wi?c ludzie chodz?cy po nich to tury?ci .
Cytat:
Wyposa?enie, o którym ja mówi?, to wyposa?enie dla osób id?cych na ambitniejsze szlaki, na których nie zawsze dzia?a telefon komórkowy i nie zawsze jest blisko do schroniska.
Jesli mówimy o Tatrach to telefon komórkowy dzia?a zawsze no chyba ?e jest nie na?adowany.
Cytat:
Poza tym chcia?bym zauwa?y?, ?e skoro pe?no jest turystów to dlaczego jest tak du?o wypadków i sytuacji trudnych
To ja moze ponowie moje pytanie.
Ta czekolada to zeby energie dodac czy moze kalorie uzupelnic. Tzn. czy to chodzi o szybki "zastrzyk" energii czy moze o uzupelnienie straconych kalorii?
Oraz czy ktos uzywa slodyczy z dodatkiem cukru winogronowego? Czy takie cos jest znane lub popularne w Polsce?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum