ednak z tego co wiem to szlak tylko z przewodnikiem
jeśli posiadasz sprzęt i odpowiednie umiejętności to możesz iść bez przewodnika na każde szczyty które są udostępnione do wspinaczki .
Cytat:
przewodnik to jedyna szansa
Zamiast płacenia 1000zł za przewodnika możesz sobie zrobić kurs skałkowy i taternicki
Ogólnie to na Mnicha jakoś mnie nie ciągnie szczyt oblegany przez wspinaczy do tego kolejki pod szczytem ( taki taternicki Giewont ) Do tego cały obity.
Skoro nie ma tam żadnych oznaczeń, to szlak tam żaden nie wiedzie
PIWO napisał/a:
jeśli posiadasz sprzęt i odpowiednie umiejętności to możesz iść bez przewodnika na każde szczyty które są udostępnione do wspinaczki .
Mnie tylko zastanawia co to znaczą te umiejętności, bo jak niby masz je komuś pokazać Tyle, że do tego co napisałeś, znalazłem taki zapis:
A co do samego Mnicha to pomimo, że na dobrą sprawę mało kto tam był, kto na co dzień pokonuje zwykłe szlaki, to góra ma dosyć długą i bogatą historię. Zarys góry jest też symbolem umieszczonym na odznakach przewodników tatrzańskich.
Wejść na nią można też na wiele sposobów bo tych dróg tam jest więcej, od łatwiejszych do o wiele trudniejszych. Jest to też chyba najbardziej popularna góra w Polsce jeśli chodzi o wspinaczkę.
W sumie skoro to szczyt z ponad 100-letnią tradycją wspinaczkowa, w dodatku w tej dziedzinie najpopularniejszy w Polsce to się nie dziwię. Chociaż po za sezonem może to wygląda trochę lepiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum