Gosia
Doczya: 13 Lut 2012 czyli 4308 dni temu Posty: 83 Tematy: 2 Otrzyma 2 piw(a) Skd: Pilawa
Wysany: 2012-07-30, 13:02 Wejście na Polski Grzebień
Czy wejście na Polski Grzebień od Łysej Polany jest jakoś ubezpieczone (klamry, łańcuchy)? Wiem, że od strony słowackiej są przy podejściu do przełęczy klamry i łańcuchy, a jak jest od strony polskiej?
Wiek: 33 Doczy: 26 Lut 2012 czyli 4295 dni temu Posty: 288 Tematy: 9 Otrzyma 8 piw(a) Skd: Kraków
Wysany: 2012-07-30, 13:52
Obie trasy są od strony słowackiej W Zmarzłym Kotle pod Polskim Grzebieniem dochodzi się do ściany pod przełęczą, później stromy żleb z dużą ilością kamieni, (nie ma ułatwień, tylko pręty metalowe zabezpieczające szlak przed lawinami skalnymi, no chyba że coś się zmieniło od 2009 roku, ale raczej wątpię), można liczyć na odrobinę przyjemnej wspinaczki z użyciem rąk...
Gosia
Doczya: 13 Lut 2012 czyli 4308 dni temu Posty: 83 Tematy: 2 Otrzyma 2 piw(a) Skd: Pilawa
Wysany: 2012-07-30, 18:56
Masz racje, że obie są od strony słowackiej, chodziło mi o to, że będziemy wyruszać ze Starego Smokowca, czyli ze Słowacji, albo z Łysej Polany i to liczyłam jako polską stronę Z której strony jest łatwiejsze podejście biorąc pod uwagę trudności techniczne i ubezpieczenia. Z tego co zrozumiałam to od Zmarzłego Kotła jest dość ciężko i nie ma ubezpieczeń. A ja nie jestem zbyt odważna
Wiek: 33 Doczy: 26 Lut 2012 czyli 4295 dni temu Posty: 288 Tematy: 9 Otrzyma 8 piw(a) Skd: Kraków
Wysany: 2012-07-30, 21:46
Wiadomo łańcuchy ułatwiają, ale wejście tym żlebem widocznym na zdjęciu nie jest jakieś bardzo wymagające, więc chyba techniczne trudności podobne z obu stron...
trasa z Łysej Polany jest długa, choć bardzo ciekawa wg mnie (urozmaicony szlak i efektowne widoki)
z kolei wejście przez Dolinę Wielicką troszkę krótsze, również ciekawe tereny, obie trasy warte poznania...
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum