Wysany: 2012-01-16, 13:04 Kasprowy Wierch- zjazd na nartach
Potrzebuję kilku informacji na temat stoku na Kasprowym
Szukałem na forum ,ale nie znalazłem nic konkretnego.
Planujemy ze znajomymi zjechać z Kasprowego na nartach.Mam zatem kilka pytań.
1.Czy stok prowadzi na sam dół,do Kuźnic? czy trzeba wrócić normalnie kolejką linową?
2.Czy na miejscu jest wypożyczalnia nart?na dole ?czy już na górze?Czy ceny w wypozyczalniach są porównywalne?czy lepiej już mieć wypożyczony sprzęt i wjechać tam ze swoim?
3.Czy nadal są kolejki do wjazdu na górę?Czy lepiej wykupić bilet w przedsprzedaży?
Będzie to nasza pierwsza wyprawa na Kasprowy dlatego będę bardzo wdzięczny za pomoc
pozdrawiam miłośników białego szaleństwa :)
Wysany: 2012-01-16, 18:58 Re: Kasprowy Wierch- zjazd na nartach
Witam serdecznie Narciarza na tym forom
zaku44 napisa/a:
1.Czy stok prowadzi na sam dół,do Kuźnic? czy trzeba wrócić normalnie kolejką linową?
jeśli trasa jest otwarta to prowadzi aż do Kuźnic
jadąc przez Goryczkową bezpośrednio bez odpinania nart
jadąc przez Gąsienicową trzeba podchodzić ok 15min ba zjechać do Kuźnic
zaku44 napisa/a:
2.Czy na miejscu jest wypożyczalnia nart?na dole ?czy już na górze?Czy ceny w wypozyczalniach są porównywalne?czy lepiej już mieć wypożyczony sprzęt i wjechać tam ze swoim?
najlepiej mieć własny sprzęt albo wypożyczyć w Zakopanym
i koniecznie na nim trochę pojeździć dla wypróbowania na łatwiejszym stoku
zaku44 napisa/a:
3.Czy nadal są kolejki do wjazdu na górę?Czy lepiej wykupić bilet w przedsprzedaży?
kolejki niestety są, przy wykupywaniu w przedsprzedaży możesz mieć
pecha z pogodą, może być np. zamknięta trasa ze względu na trudne warunki
pozwole sobie zapytać:
jak długo gdzie już jeździłeś na nartach ?
bo Kasprowy to ciągle jeszcze jedna z trudniejszych gór w Polsce
śmigam od 4 sezonów .Głownie Białka (Kotelnica)
z trudniejszych-Nosal
A co do Kasprowego to kiedyś musi być ten pierwszy raz :)
Szukałem opinii na temat trudności Kasprowego, znalazłem takie jak Twoja ,że to jedna z trudniejszych tras ale znalazłem też takie że osoba po 3 dniach od założenia nart już tam zjeżdżała.
Osobiście bardziej przychylam się do Twojej opinii i oczywiścię podchodze z respektem do tego stoku.
Znajomy opowiadał,że trudny jest tylko pierwszy kawałek.Może mógłbyś coś więcej napisać na ten temat?
Jak oceniasz poziom trudności tych dwóch tras Goryczkowej i Gąsienicowej?
Która bardziej przyjazna?:)itd
śmigam od 4 sezonów .Głownie Białka (Kotelnica)
z trudniejszych-Nosal
jak zjechałeś z Nosala to z Kasprowego też dasz radę
Kasprowy to jedyna narciarska góra w Polsce o "alpejskich"
wymiarach, koniecznie wybierz się tam przy pewnej pogodzie
Właśnie to ostatnie stwierdzenie jest najbardziej interesujące: "pewna pogoda" w górach moim zdaniem nie ma czegoś takiego. Musimy być bardzo ostrożni,bo sytuacja może diametralnie się zmienić i łatwo o wypadek.
Kasprowy Wierch co roku odwiedza tysiące osób. Zimą są to głownie narciarze, latem zaś turyści. Ze szczytu można podziwiać panoramę Tatr. Jest to także świetne miejsce do pieszych wędrówek.
Wielka szkoda, że nocą kolejka jest nieczynna. Na Kasprowym Wierchu byłem już chyba z tysiąc razy. W tym roku planuję zjechać z tego szczytu, więc niech jak najszybciej pada śnieg.
turi
Wysany: 2014-11-01, 09:38
Dokładnie w nocy kolejka nie kursuje, wcześniej byłam przekonana, że i w nocy działa. Jednak się myliłam.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum